Cserebogár program

„Miből lesz a cserebogár?”

Birtalan Ferenc: Míg megnövök
Engem ne emeljen a magasba senki,
ha nem tud addig tartani,
míg tényleg megnövök.
Guggoljon ide mellém,
ki nem csak hallani,
de érteni akar,
hogy közel legyen a szívdobogásunk.

Mélyszegénységben élő iskoláskorú gyermekek esélyegyenlőségének elősegítése, többféle módon.

Otthoni felzárkóztató foglalkozások

2011. szeptemberétőEgyütt tanulunk két lánnyall a leghátrányosabb helyzetű gyermekeket otthoni felzárkóztató foglalkozással segítjük. Heti rendszerességgel keressük fel őket otthonukban, és segítünk a házi feladat elkészítésében, a tanulásban. Eközben lehetőség van a klasszikus értelemben vett nevelésre, az értékek átadására, a játékra is. A gyermekek a foglalkozások segítségével „szocializálódnak” az otthoni tanulásra, „munkavégzésre”, a szülők mintát kapnak: hogyan kellene foglalkozni a gyermekekkel, és személyes kapcsolat épül ki a tanító és a gyermek között, amely motiválja a gyermeket a tanulásra, a feladatvégzésre, a kötelességteljesítésre. Hosszú távon reményeink szerint személyiségalakító hatású a program, valamint kitörési lehetőséget biztosít a gyermekek számára.  Programunkban jelenleg 11 gyermek vesz részt.

Gyöngyfűző lányokCserebogár délutánok

Nyaranta heti egy délutáni napközis foglalkozást szerveztünk a Kadarkúti kistérségben élő támogatott családjaink gyermekeinek. A programban részt vevő gyermekek halmozottan hátrányos helyzetűek. A nyár legtöbbjük számára unalmas hétköznapokat jelent: ezeknek a családoknak nincsen lehetőségük közös családi nyaralásra, gyermekeik táboroztatására. Az otthoni, koruknak megfelelő értelmes tevékenység sem biztosított: játékuk, mesekönyvük alig van, így a tv előtt, passzív semmittevésben telik a nyár. Péntek délutánonként a Gigei Művelődési Házban összegyűjtöttük a gyermekeket,  énekeltünk, uzsonnáztunk, beszélgettünk, kézműveskedtünk, játszottunk.

Kirándulásokfürdés a Balcsiban 2014

Ezeknek a családoknak a többsége, bár alig 50 km távolságban lakik a Balatontól, még nem járt ott, nem fürdött benne. Minden nyáron szervezünk családos, autóbuszos kirándulást a Balatonra.  Döbbenetes volt látni a 30-40 éves emberek örömét, amint önfeledten játszottak gyermekeikkel.

Lépj tovább!

A tehetséges, jól tanuló felső-tagozatos gyermekeknek lehetőségük van, – ha a szüleik támogatják ezt – a Kaposvári Nagyboldogasszony Általános Iskolába beiratkozni, és a Szent Imre Kollégiumban lakni. Alapítványunk figyelemmel kíséri őket, iskolai tanulmányaikat, valamint az Alapítvány vállalta péntekenként a gyermekek hazaszállítását.

programjaink_05Iskolakezdési akció

Augusztusban iskolaszereket, taneszközöket gyűjtünk és vásárolunk, hogy azokat a családoknak adományozva megkönnyítsük az iskolakezdést.